/ (1 of 1)

First Prize: Team: Cyril Marsollier  and Wallo Villacorta

The Buildings are sleeping, you should go and wake them up, she says.

Through an appreciation of the validity in Northwestern University’s (NU) need for a new functional facility and the public’s interest in preservation, conflicting interests can be reconciled with thoughtful negotiation. As is, Prentice Women’s Hospital cannot accommodate NU’s intended use of it as a lab research facility.

Maintaining the existing structure celebrates the possibilities of free space. Introducing a third entity achieves the functionality of the desired research facility. The new volume embraces half of the existing structure while the intersecting facade preserves the complete iconic image of Prentice Women’s Hospital. The black volume is transformed to include an auditorium and thus anchors the connection between all other entities through mutual use.

Because of its generous floor plan, versatility, and being embedded in a culturally rich environment, Prentice effortlessly becomes a museum. The building engages in an automatic dialogue about the value of preservation and its marriage to un-manifested concepts.

“[The buildings] are sleeping, you should go and wake them up, she says.”

– Robert Montgomery

Click HERE to go back